Anu Põder rahvusvahelises feministliku kunsti kaanonis

Liisa Kaljula

Alates 6. maist saab Oslo hiljuti renoveeritud Rahvusmuuseumis näha feministliku staarkunstniku Louise Bourgeois’ ülevaatenäitust „Imaginary Conversations“. Näitus on üles ehitatud kujuteldavale vestlusele Bourgeois ja mõttekaaslaste vahel, kellest mõningatega kunstnik oma elu ajal kohtus, teistega astub aga dialoogi oma teoste kaudu. Eestit esindab näitusel Anu Põder kõrvuti selliste maailmakuulsate naiskunstnikega nagu Diane Arbus, Phyllida Barlow, Lynda Benglis, Helen Chadwick, Nan Goldin, Eva Hesse, Yayoi Kusama, Ana Mendieta, Dora Maar ja Alina Szapocznikow.

Eesti Kunstimuuseumi kogudest näitusele laenatud teos „Väga vanad mälestused“ on valminud 1985. aastal ning kujutab Põdra hilisemas loomingus sagedast embuse motiivi. Lähedaselt Bourgeois´le kasutab ka Põder oma loomingus isiklikke mälestusi ja emotsionaalselt laetud leidmaterjale nagu kägardatud riidetükid ja köiejupid. Mõlema kunstniku installatiivne looming tõstab pjedestaalile maskuliinses skulptuurikunstis kõlbmatuks peetud materjalid nagu näiteks tekstiil, vatiin ja plastmass.

Näituse „Imaginary Conversations“ kuraatoriteks on Andrea Kroksnes Oslo Rahvusmuuseumist ning külaliskuraator Briony Fer, kes oma Louise Bourgeois’le, Eva Hessele, Hilma af Klimtile ja Vija Celminsile pühendatud esseistikaga on oluliselt vorminud rahvusvahelise feministliku kunsti kehtivat kaanonit. Kutse liituda Bourgeois’ ülevaatenäitusega tähendab Eesti kunstile selgelt, et Anu Põdrast on saanud osa rahvusvahelise feministliku kunsti konkurentsitihedas kaanonis.

Põdra taasavastamine ja rahvusvaheline tähelend algasid 2017. aastal Kumu kunstimuuseumi näitusega „Haprus on vaprus“ (kuraator Rebeka Põldsam), peale mida on kunstniku teosed reisinud nii Vilniusse, Porisse, Berliini, Moskvasse, Liverpooli kui ka Viini. 2022. aastal valiti Anu Põdra teos Veneetsia kunstibiennaali peanäitusele „Milk of Dreams“ („Unistuste piim“, kuraator Cecilia Alemani).

A WordPress.com Website.