NÄDALA TEOS: Gerhard von Kügelgen. Autoportree & Karl Ferdinand von Kügelgen

Reinimaalt pärit kaksikvennad, portretist ja ajaloomaalija Gerhard von Kügelgen ning maastikumaalija Karl von Kügelgen, tulid Liivimaale 1790. aastatel. Mõlemad vennad tegid edukat karjääri, Gerhard Dresdeni Kunstiakadeemia professorina, Karl Vene õukonnakunstnikuna. Nad abiellusid Eestimaalt Ojasoo mõisast pärit õdede Helene Marie ja Emilie Henrietta Zoege von Manteuffeliga, pannes aluse Balti kultuuriloos silmapaistvale kunstnike dünastiale.

Gerhard von Kügelgeni maalipaarik endast ja oma vennast on hea näide 18. ja 19. sajandi vahetuse kunstnikuportreest, väljendades iseteadlikkust, haritust ja ametiau. Tumedal taustal säravad ilusate klassikaliste joontega näod, valgus langemas laubale ja silmadele. Ajaloomaalijat iseloomustab terav ja intensiivne silmavaade, maastikumaalijat aga taeva poole pööratud pilk.

A WordPress.com Website.