NÄDALA TEOS: Evy Jokhova. Geoloogilist aega oodates

Evy Jokhova on multidistsiplinaarne kunstnik, kelle looming hõlmab skulptuuri, installatsiooni, fotot, filmi, joonistamist ja performance’it. Teos „Geoloogilist aega oodates“ on inspireeritud matmispaikade, koobaste, hauakambrite ja templite arhitektuurist. Ristikujulise trepistiku kohal kõrguvad kaks moodulsammast. Trepiastmetel asetsevad keraamilised toidusäilitusnõud ja kujukesed ning heegeldatud, kootud ja tikitud tekstiilid. Installatsioonis on läbiva motiivina kasutatud aiapäkapikke, kes sümboliseerivad vajadust minimeerida (ingl dwarf) inimmõju ja juhatavad teed õnnelikku antiantropotseeni ajastusse, kus inimtegevuse jalajälg on tõesti nii väike kui võimalik. Samas seostub sellise „kääbustumisega“ ka teatav brutaalsus, inetus ja isegi õud. Need museaalidena esitletud muinas- ja minevikuhõngulised objektid räägivad oma lugu, kui kujutlusvõime valla päästa. Kunstniku jaoks on tähtis, et installatsioon oleks külastajatele ligipääsetav – nii kutsub Jokhova inimesi trepile istuma ja installatsiooniga suhestuma, et saada osa iidsest rituaalist. 

Kumu sisehoovist leiab veel ühe aiapäkapiku, kes märgib kohta, kuhu on maetud maa all hapnev toit.

A WordPress.com Website.