NÄDALA TEOS: Kristjan Raud. Kalevi pojad jahil

Kristjan Raud hakkas taas Kalevipoja-ainelisi teoseid looma pärast intensiivset perioodi, kui oli tihedalt seotud Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi asutamisega, töötanud õpetaja ning EV Haridusministeeriumi ametnikuna (1919‒1924) ja teinud1926. aastal reisi Pariisi. Sajandialguse sümbolistliku, juugendliku etapi asendas suur huvi rahvuseepose „Kalevipoeg“ teemade arhailise stiili kujundamise vastu. Käesoleva töö puhul on tegemist teema „Kalevi pojad jahil“ ehk „Kalevlased jahil“ ühe kavandiga – Raua loomingu uurija Lehti Viiroja hinnangul on neid kokku üheksa (erakogus). Teosel on metsa taustal kujutatud kolme paremale sööstvat paljaste ülakehadega meest, relvadeks oda ja vibud, nendega koos tormavad kolm koera. Friisina jõuliselt edasi (paremale) paiskuvate figuuridega kompositsioone leidub Raua loomingus veelgi. Diagonaalne, peaaegu horisontaalne liikumise illusioon väljendab kunstniku kirge, selles teoses on lisaks esile tõstetud maagiline number kolm. Ligi 100-aastane joonistus on kuulunud Rootsis Lisette Steinmani eraomandisse ja Stockholmi Eesti Maja valdusse, olnud seejärel juba oksjonimaja müügipakkumises, ent jõudnud 2022. aastal õnnelikul kombel Eesti Kunstimuuseumi graafikakogusse.

A WordPress.com Website.