NÄDALA TEOS: Eduard Ole. Tänavatallajad

Vööst allapoole kadreeritud maal kujutab leidlikult moodsat linnaelu. Ehkki tegelaste nägusid pole näha, esindavad neli jalapaari äratuntavalt ühiskonna eri kihte: siin on ühe jalaga kerjus, kõhukas preester turukorviga, peen siidisukkades daam ja härrasmees, kes hoiab kinnastatud käes jalutuskeppi. Jõukamasse kihti kuulub ilmselt ka nende kõrval tippiv valge koerake. Linnaelu tõtlikkust markeerivad reklaam kuulutustulbal ja mahapudenenud sigaretikarp. Linnatänavail ruttavate, erisuguseid elusaatusi esindavate jalgade motiiv oli saksa ühiskonnakriitilises uusasjalikus kunstis küllaltki levinud. Uusasjalikkus avaldas eesti kunstile suurt mõju, kuid 1920. aastate lõpuks oli see kaotanud teravuse ja segunenud art déco’ga, mis vaatas maailma märksa leebema pilguga. Selle näiteks on ka Ole maal.

A WordPress.com Website.