NÄDALA TEOS: John Smith. Marko und Kaido. Koolis

2003. aastal toimunud 50. Veneetsia biennaalil esindas Eestit kunstnike duo John Smith (Kaido Ole ja Marko Mäetamm). Näituse kuraator oli Anders Härm ning näitus kandis pealkirja „Marko und Kaido“. Teos „Koolis“ oli samuti osa mainitud näitusest.
Ole ja Mäetamm olid karakterit John Smith kasutanud juba oma varasematel näitustel. Veneetsias jutustasid kunstnikud loo, milles Saksa immigrant John sõidab Eesti väikelinna Raplasse uurima „tavalisi inimesi“. John Smith kohtab seal kaht poissi, Markot ja Kaidot, kelle üksluist elu ta 40 aasta jooksul jälgib. Lõpuks aga hakkab ka Marko ja Kaido majas midagi huvitavat juhtuma. Nimelt ehitavad nad kosmoselaeva, et oma unistused teoks teha. Loos on segunenud autobiograafilisus ja väljamõeldis ning selles räägitakse näiliselt primitiivses keeles Ida-Euroopa identiteedist ja provintsi suhetest keskusega. Marko ja Kaido soov põgeneda tähtede poole kätkeb endas iroonilist vaadet väikerahva unistusele saavutada rahvusvaheline tuntus.

A WordPress.com Website.