NÄDALA TEOS: Marge Monko. Tableaux II. Sarjast „Uurimusi kodanlusest“

Marge Monko loomingut võiks kõige üldisemalt kirjeldada kui kontseptuaalset ja uurimuspõhist. Nullindate keskel kunstiväljale sisenedes, eristus ta selgelt teistest, suunates fookuse naiste ajalugu ja sotsiaalset positsiooni puudutavatele teemadele. Lavastusliku fotoseeria „Uurimusi kodanlusest“ teemaks on hüsteeria ja selle kaudu naise staatuse ja rolli konstrueerimise viisid 19. sajandi Euroopas. Seeria on valminud Viinis ja Pariisis, kus tegutsesid hüsteeria kõige tuntumad uurijad Sigmund Freud ja Jean Martin Charcot, kellest viimast on nimetatud ka hüsteeria „leiutajaks“. Levinud arusaama järgi põhjustas hüsteeriat eelkõige naiste konflikt oma rangelt piiritletud (soo)rolli ja reaalsuse vahel, väljendudes metsikute ja kogu keha haaravate hüsteeriahoogudena. Kokku 25 fotost koosnev seeria jaguneb kaheks: dokumentaalsed fotod Sigmund Freudi muuseumis Viinis ja Salpêtrière’i haiglas Pariisis ning Charcot’ skeemide järgi lavastatud fotod hüsteeria „koreograafiast“.

A WordPress.com Website.