Kumu tähistab oma 16. sünnipäeva roheliselt

Kumu kunstimuuseum tähistab 17.–20. veebruarini oma 16. sünnipäeva. Sel erilisel aastal on teemaks keskkond, roheline mõtteviis ja jätkusuutlikkus. Kõiki Kumu sõpru ootavad eri keeltes näitusetutvustused, loomingulised töötoad ning palju muud põnevat. Tule ja veeda meeldejääv nädalalõpp koos pere ja sõpradega muuseumis! Selles ajavahemikus pääsevad külastajad Kumu kunstimuuseumisse viieeurose sooduspiletiga. Lisaks on kunstihuvilistele sünnipäevasoodustused Kumu muuseumipoes ja Reval Cafés.

2021. aastal alustas Kumu kunstimuuseum oma keskkondliku jalajälje kaardistamist ja võttis fookuse jätkusuutlikkusele nii oma näituse- kui ka publikuprogrammis. Just rohetemaatikast lähtub ka seekordne muuseumi sünnipäev: kõik töötoad, ekskursioonid ja eriüritused tõukuvad keskkonna, selle ajaloo ja tuleviku teemast. Kumu kunstimuuseumi direktori Kadi Polli sõnutsi on kestliku ja rohelise mõtteviisiga muuseumiks saamise teel oluline mõelda väga mitmes suunas, olgu selleks siis näituste kujunduses kasutatud materjalide eluea pikendamine või muutused töötajate, kunstnike ja külastajate tegutsemises. „Kumu on esimese muuseumina Eestis taotlemas ka Rohelise Muuseumi sertifikaati,“ kommenteeris Polli. Kumu kunstimuuseumi kestliku arengu põhimõtete ja seda mõtestava näituseprojektiga „Kunst antropotseeni ajastul“ saab tutvuda muuseumi kodulehel.

Sünnipäevanädala programm hõlmab hetkel avatud näitustega seotud programmi. Programm käivitub neljapäeval, 17. veebruaril, kui toimub näituse „Jeremy Shaw. Phase Shifting Index“ finissage. Selle raames on publikul võimalik osaleda näituse lühitutvustusel ning liikumise töötoas „Techno Praxis: klubitantsu praktika“, mida juhendab Üüve-Lydia Toompere. Töötoas ei õpetata tantsimist, vaid räägitakse hoopis sellest, mis tantsuplatsil veel võiks juhtuda. Kuidas märgata sõpra või võõrast enda kõrval ning mida see situatsioon meiega teeb. Selle lühikese tunni jooksul võetakse fookusse kollektiivsus. Töötuba on mõeldud kõigile, kellele meeldib tekno- ja house-muusika ning kes soovivad selle järgi tantsida.

Reedel, 18. veebruaril on fookuses püsinäitus „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945“, mis tutvustab siinset vanemat kunsti Eesti mitmerahvuselise ajaloo taustal, kus põimuvad baltisaksa, vene ja eesti traditsioonid. Päeva jooksul on võimalik osaleda kuraatoriekskursioonil koos Linda Kaljundi ja Kadi Polliga. Lisaks toimub näitusest inspireerituna Kumu aatriumis lastele drop-in-töötuba, mille käigus saab kätt proovida kunstinäituse meisterdamises.

Laupäeval, 19. veebruaril on tähelepanu näitusel „Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad“. Sealhulgas saab osaleda kuraatoriekskursioonil koos Liis Pählapuuga ning kuulata seto leelokoori Leelokandja’ etteastet. Lisaks toimub töötuba noortele ja täiskasvanutele, mille raames luuakse värvilisi maastikke quilling-tehnikas. Paberfiligraan- ehk quilling-tehnika põhineb erivärviliste paberiribade murdmisel, koolutamisel, rullimisel ja kurrutamisel. Töötoa käigus valmib maastikupilt, mis on inspireeritud näituse „Talomuro ilmaruum“ värvilistest loodusvaadetest. Töötoa käigus tutvustatakse quilling-tehnikat ning näidatakse, kuidas on võimalik ära kasutada paberijääke ning luua neist pilkupüüdev kaart või pilt.

Pühapäeval, 20. veebruaril tutvume lähemalt 1990. ja 2000. aastatega Eesti kunstis. Avaneb võimalus osaleda ekskursioonidel ning samuti tutvuda Kumu 5. korrusel värske väljapanekuga „Kunst mugavustsoonis? Nullindad Eesti kunstis“, mida tutvustab näituse kuraator Triin Tulgiste. Käesolev näitus pakub sissevaate nullindate kunsti, lähtudes eelkõige Eesti Kunstimuuseumi ja Tartu Kunstimuuseumi nüüdiskunsti kogudest. Väljapanek hargneb erinevatel teemadel, märksõnadel ja motiividel põhinevate dialoogidena, püüdes edasi anda kümnendi kunstile omast tunnetust, autoripositsioone ja vaatamisviise. Lisaks saab kaasa lüüa märkmiku köitmise töötoas, mida viib läbi IKIGI @köitegaraaž. Töötoas õpivad osalejad, kuidas käib ühe käepärase vihikköites märkmiku õmblemine ning sellele origamimeetodil kaante valmistamine. Kuna fookuses on 1990. ja 2000. aastad, siis ilmestatakse töötoas jääk- ja jätkusuutlikest materjalidest valmistatud märkmikke just nendest aastatest pärit trükistega. Töötoa läbiviija IKIGI @köitegaraaž köidab maailma lugudega, mille peategelasteks on käsitsi valmistatud leidlikud ja jätkusuutlikud pabertooted.

Tähelepanu! Vastavalt valitsuse ja Terviseameti nõuetele palutakse muuseumis kanda maski ning esitada nakkusohutust tõendav dokument.


Lõppenud 2021. aasta tõi Kumule üle 72 000 külastaja, uue püsinäituse, kuus uut ajutist näitust ja kolm projektiruumi näitust. Eelmise hooaja populaarseim näitus oli „Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst“ (10.10.2020–21.03.2021), mida külastas üle 43 000 inimese. Toimunud 502 muuseumi- ja stuudiotunnis osales 6211 last ja noort. Eelmisel Kumu sünnipäeval avatud uus püsiekspositsioon „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945“ pälvis Eesti muuseumide aastaauhinna nominatsiooni ja Eesti vabariigi kultuuripreemia.

A WordPress.com Website.