NÄDALA TEOS: Christian Gottlieb Welté, Friedrich Hartmann Barisien. Põltsamaa lossi talvine vaade

Põltsamaa lossi vaade on üks paremaid näiteid Eestis haruldasest rokokookunstist. Põltsamaa lossi uhke interjöör ehitati välja 1770. aastatel. Lossihärra von Lauw kutsus kokku maalijaid ja stukimeistreid ning käivitas Eestis ennenägematu luksustööstuse: portselani-, klaasi- ja peeglimanufaktuurid. Maal on sündinud kahe kunstniku koostöös. Gottlieb Welté saabus Põltsamaale 1781. aastal saksa rokokoo ühest keskusest Mainzist. Osava galantsete stseenide maalijana täiendas ta Kuramaa meistri Friedrich Hartmann Barisieni loodud avarat Põltsamaa vaadet inimfiguuridega. Nii näeb lumisel lossiesisel maastikul rahvasumma, kes on kogunenud vaatama saanidel kihutavat seltskonda. Poisike püüab juhtida tähelepanu sõitjatega juhtunud äpardusele: üks daamidest on ümberläinud saanist välja kukkunud ja tema seelikute alt välgub rokokooliku frivoolsusega paljas ihu. Põltsamaa loss põles Teise maailmasõja ajal ja sellest on alles ainult varemed.

A WordPress.com Website.