NÄDALA TEOS: Erna Kreischmann. Vaikelu pilkudes

Baltisaksa päritolu Erna Elisabeth Kreischmann, neiupõlvenimega Montiner, sündis 5. detsembril 1885 Riias. Tema isa Carl August Montiner (1862–1907) oli kangru poeg, ema Catharina Wilhelmine Montineri (1862–1919) isa töötas Pärnus politsei vahtmeistrina. Erna Kreischmann oli seega kodanlikku päritolu, mis eristab teda mitmest teisest 19. sajandi baltisaksa naiskunstnikust, kes olid sageli aadlitaustaga. Sõltumatus seisuslikust konservatiivsusest peegeldub ka tema loomingus. Näituse tunnusvisuaali silmitsemisel kohtub meie pilk kunstniku omaga: kerge muigega vaatab meile punase ujumismütsi alt vastu Erna Kreischmann. Tema selja taga, riietuskabiini ees, seisab näoga mere poole abikaasa Max Kreischmann, käsi päikesevarjuks silmade ette tõstetud. Teosel saavad kokku privaatne ja avalik ruum, abikaasad Max ja Erna, Pärnu rand ja meri – sagedased teemad kunstniku loomingus.

A WordPress.com Website.