NÄDALA TEOS: Johnson ja Johnson. Paldiski projekt

2005. aastast tegutseva kunstirühmituse Johnson ja Johnson moodustavad Indrek Köster (1970) ja Taavi Talve (1970). Kunstnikeduo seni kõige suurejoonelisema ettevõtmise „Paldiski projekt. Otsustamistahe“ keskmes on ühelt poolt spetsiifiline sotsiaalpoliitiline olukord: transiitlinn Paldiski koos sealt läbivoolava rahaga, mis kuidagi kohaliku elu parandamisse ei jõua ja poliitikast võõrdunud venekeelne elanikkond. Lisaks on linnast pärit üks Eesti esimesi professionaalseid kunstnikke skulptor Amandus Adamson. Eesmärgiga luua situatsioon, milles kohalikel elanikel tekiks esmane kollektiivse organiseerumise kogemus, korraldasid kunstnikud 2006. aasta lõpus elanike seas küsitluse, millist Adamsoni skulptuuri nad sooviksid linnas näha, andes võimaluse valida viie skulptuuri vahel. Võitjaks osutus 1899. aastal valminud „Laeva viimne ohe“, mis kujutab merelainetest ümbritsetud naisakti. Kuigi algselt plaanitud asukohal sai kuju olla vaid mõned kuud, käivitas projekt kohalike elanike seas diskussioonid, millist avalikku ruumi üldse soovitakse ja milline peaks olema linna roll oma elanike elukeskkonna kujundamisel.

9. detsembri õhtul kell 18.00 saab eriprogrammi „Kunstnikuga näitusel“ raames tutvuda näitusega „Kunst mugavustsoonis? Nullindad Eesti kunstis“ Johnsoni ja Johnsoni juhtimisel.

A WordPress.com Website.