NÄDALA TEOS: Ernst Hermann Schlichting. Sünnipäev

Ernst Hermann Schlichting ei olnud ainult portretist, vaid ka olustiku- ja vaatemaalija. Tema „Sünnipäev“ on siinses kunstipärandis üks väheseid töid, mis kirjeldab baltisaksa elu ja kombeid. Pildil imetleb tütarlaps oma sünnipäevakinke: siidirätikut, uusi ehteid ja värskelt lõigatud roose. Tähtsal kohal on peenelt kaunistatud sünnipäevatort, mis näitab baltisaksa toidukultuuri rikkust: „Kuidas olid perenaised pidanud vaeva nägema, et üksteist üle trumbata ja oma kätetööd väärikalt kaunistada ning maitsekasse vormi panna. Kuis vaheldusid tortidel siis valged ja roosad vaabad ning kui kunstipäraselt kirendasid neil kaelamurdvad marjadest ja želeetükikestest ilustised, uljaimad värvilisest suhkruglasuurist valmistatud arabeskid ja girlandid, mis pandud ümbritsema sünnipäevalapse nime.“*

*Tundmatu autori mälestused 1840. aastatest Liivimaal. Friedrich Bienemanni kogumikust „Möödunud päevadest“ („Aus vergangenen Tagen“). 1913. Tõlkinud Jaan Undusk

A WordPress.com Website.