NÄDALA TEOS: Arnold Akberg. Daam lapsega

Arnold Akberg oli eesti maalikunstnik, kubismi ja konstruktivismi üks järjekindlamaid ja andekamaid esindajaid. Kunstnikuna oli Akberg peamiselt iseõppija, kuid täiendas end Ants Laikmaa ateljeekoolis ja Riigi Kunsttööstuskooli õhtukursustel. Tema teos „Daam lapsega“ (1926) on hiilgava värvitaju ja rütmitundega loodud pilt, üks paremaid geomeetriliste kujundite abil ruumiillusiooni loomise näiteid eesti kunstis. Akberg töötas oma maalide kallal hoolikalt ja pikkamööda. Alates 1920. aastate keskpaigast kaalus ta põhjalikult läbi piltide geomeetrilise struktuuri, tasapinna ja ruumi vahekorrad. Kuni 1927. aasta reisideni Berliini ja Pariisi säilis Akbergi maalides äratuntav kujutis, hiljem arenes tema looming kiiresti geomeetrilise abstraktsionismi suunas. Teost saab näha Kumu kunstimuuseumi püsinäitusel „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945“.

A WordPress.com Website.