NÄDALA TEOS: Karl Ferdinand von Kügelgen. Vaade Tallinna Toompeale

Karl Ferdinand von Kügelgen (1772–1831) oli saksa päritolu Eestimaa kunstnik ning Venemaa keisri õukonnakunstnik. Keisri tellimusel tegi Karl von Kügelgen suuri joonistussarju Krimmi ja Soome vaadetega, viljeldes samal ajal ka maastikumaali. Tema loomingu paremikku kuuluvad Tallinna ja selle ümbruse panoraamvaated, millel on suur kunstiline ja kultuuriajalooline väärtus. Saksamaalt Bacharachist pärit kunstnik saabus Balti aladele ajaloomaalijast ja portretistist kaksikvenna Gerhard von Kügelgeni jälgedes, lootuses Peterburis kunstnikuna läbi lüüa. Pärast mitme maastikusarja tellimusega seotud edukat karjääri Vene keisrikojas asus kunstnik 1827. aastal elama vanaduspäevadeks ostetud Friedheimi väikemõisa Tallinnas. Siin on tegemist Tallinna siluetti kujutava klassitsistliku vaatega. Kümmekonnast pildist koosnevasse Tallinna tsüklisse kuuluv teos „Vaade Tallinna Toompeale“ esindab klassitsistliku maastikumaali karget pidulikkust ja sarmikat distsiplineeritust, ent on samas võluv visuaalne dokument ajast, mil karjamaad algasid otse Toompea müüride tagant.

A WordPress.com Website.