NÄDALA TEOS: Alan Bogana. Ioniseeri, ioniseeri!

Stsintillaatorid on materjalid, mis konverteerivad kiirguse ioniseerimisel kaduma läinud energia pulseerivaks valguseks. Tegu on osakestefüüsikas ühe enim kasutatava aktiivse materjaliga. Sageli kasutatakse neid osakestedetektorites, mis omakorda leiavad rakendust meditsiinis, näiteks vähiravis. Selle visuaalselt rabava videoteose jaoks filmis Alan Bogana Utrechtis asuvas stsintillatsioonidetektorite tehases, kus ta uuris lähemalt nende materjalide unikaalseid omadusi. Oma töös mõtiskleb ta looduse nähtamatute märguannete ja selle üle, kuidas need eksisteerivad, ilma et me neid tähele paneks. Ta julgustab meid võtma arvesse neid mitteinimlikke nähtusi, mida me ümbritsevas maailmas tajume tänu eksperimentaalsele tehnoloogiale ja teadustöödele, ning mõtlema selle üle, kuidas uudishimu kujundab inimeste teadmisi.

A WordPress.com Website.