NÄDALA TEOS: Lorenz Heinrich Petersen. Küürvaal

1851. aasta aprillikuus said tallinlased näha midagi ootamatut – sadamas oli välja pandud ehtsa küürvaala surnukeha, mille torm oli 9. aprillil Soome lahes asuva väikese Rammu saare randa ajanud. Mõnda aega huvilistele raha eest näidatud vaala ostis baltisaksa loodusteadlase Karl Ernst von Baeri vahendusel ära Peterburi Teaduste Akadeemia ja juba aprilli lõpus asus unikaalne eksponaat tsaaririigi pealinna poole teele. Millalgi nende loetud nädalate jooksul käis sadamas vaala vaatamas ka Tallinnas tegutsenud ja eelkõige Tallinna vaadetega tuntuks saanud kunstnik Lorenz Heinrich Petersen, kes otsustas seda omalaadset kuriositeeti jagada ka laiema avalikkusega. Petersen jäädvustas nähtu litograafial, mis trükiti Tallinnas litograaf Friedrich Wilhelm Macdonaldi juures. Vaala luustik olevat Peterburis aga siiani alles.

A WordPress.com Website.