Väike, aga tubli Kumu noorteõhtu

Laupäeval, 12. detsembril toimus Kumus järjekordne Kumu noorteõhtu, mis sai inspiratsiooni näitusest „Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst“. Noortele suunatud õhtu fookuses oli Vana-Egiptuse kultuur ja eluolu. Ürituse kava panid kokku Kumu noorteklubi liikmed ning programmi kuulusid ekskursioon näitusel, temaatilised töötoad, loeng ja muusika. Noorteõhtust annavad täpsema ülevaate Kumu hariduskeskuse kuraatorid Eva-Erle Lilleaed ja Brigita Reinert.

Kogu üritus algas tuuriga Vana-Egiptuse kunsti näitusel, kus tutvustati koostöös Torinos asuva Egiptuse Muuseumiga (Museo Egizio) Eestis esmakordselt eksponeeritud 200 eset, mille seas olid sarkofaagid, muumiad, amuletid, erinevad hauapanused ja skulptuurid. Lisaks ajaloolise tausta avamisele said huvilised osa võtta filmiõhtust, mis tutvustas nii Vana-Egiptuses kui ka tänapäeva popkultuuris olulist rolli mängiva looma – kassi – populaarseimaks lemmikloomaks ja iidoliks saamise lugu. Kodukassi juured ulatuvad just Vana-Egiptusesse. Kuid kuidas kass kodustati ning kes olid tema esivanemad? BBC dokumentaalsarja „Cats“ („Kassid“, 1991) esimene osa andis ülevaate neist jumalana kummardatud ja kuradina hukka mõistetud olenditest ning tutvustas vaatajatele kassi kujutise muutumist kaasaja maskotiloomaks.

Noorteõhtul oli publikul võimalik osaleda ka savist aksessuaaride töötoas, mille viisid läbi Kumu noorteklubi liikmed. Töötoas õpiti, kuidas valmistada efektseid egiptusepäraseid ehteid nagu näiteks käevõru, kõrvarõngaid, prosse ja võtmehoidjaid või pisiplastikat ja amulette.

Egüptoloog Siim Haltsonen viis noorteõhtul läbi loeng-töötoa Vana-Egiptuse keelest ja kirjast. Kõigepealt tutvustati Vana-Egiptuse keele põhilisi reegleid ning toimimist ja vaadati erinevaid hieroglüüfe. Töötoas osalejad said sealjuures katsetada ka hieroglüüfide kirjutamist ning omapäraste sõnade ja häälikute hääldamist. Õpitoale järgnes võistlus, kus jaotuti kaheliikmelistesse meeskondadesse ning iga tiimi ülesandeks oli välja nuputada lahendused paarile keeleülesandele. Seejärel suunduti näitusesaali, kus nii nagu orienteerumismängus tuli meeskondadel üles leida objektid, kust konkreetsed sümbolid ja kirjad pärinesid. Kõige kiirem ja edukam meeskond sai Egiptuse-teemalise auhinna.

Kumu noorteõhtul osalejaid kutsuti kandma Egiptuse moodi ja ilu edasiandvaid rõivaid ning aksessuaare. Noorteklubi liikmed ehitasid õhtuks spetsiaalse Egiptuse-teemalise fotoseina, mille taustal said külastajad teha meeleolukaid fotosid.

Kumu noorteõhtul kustutas kõigi Egiptuse-huviliste janu Eesti limonaad Magus Mull. Täname Magusat Mulli toetuse eest!

*Kõik noorteõhtu üritused toimusid hajutatuna ning külastajatel ja esinejatel oli kohustus kanda maski. Muuseumis on saadaval desinfitseerimisvahendid ning töötubade piirarvuks oli kuni 10 osalejat.

A WordPress.com Website.