NÄDALA TEOS: August Georg Wilhelm Pezold. Pime kerjus poisiga

August Georg Wilhelm Pezold (1794–1859) oli baltisaksa maalikunstnik ja graafik, kes sündis Rakveres maakonnaarsti viielapselises peres. 1814. aastal siirdus ta koos Otto Friedrich Ignatiusega Berliini kunsti õppima. Hiljem elas ta Viinis, kus õppis Viini Kunstiakadeemias ja Caroline Pichleri ateljees. Aastast 1821 töötas ta Eesti- ja Liivimaal portretistina. Kui Viinis ja Itaalias tegi Pezold peamiselt maastikuvisandeid ja portreid, siis 1820. aastatest on teada mitmesuguseid rahvatüüpe kujutavad portreejoonistused. Ka õlimaalidest ja litograafiatest on tuntuimad portreed. Teos „Pime kerjus poisiga“ on Pezoldi käekirjale iseloomulik. Esiplaanil näeme pasteldes ja kerjakotiga talumeherõivais meest ja viiskudega poissi, vasakul valge-mustakirjut koera. Tausta ilmestab lumine talvemaastik koos raagus puude ning tuuleveskiga. Teose eeskujuks on peetud 1831. aastal Viljandis maalitud akvarelli. Maalil on kujutatud Juhan Taniel, kes oli mõisa endine tallimees. Pezold armastas kujutada eesti talurahvakultuuri ning ta oli ühtlasi üks esimesi, kes tõi baltisaksa kunsti eesti, liivi ja soome ainestiku.

A WordPress.com Website.