NÄDALA TEOS: Eduard Ole. Reisijad

Eduard Olest sai 1920. aastate teisel poolel eesti art déco eredamaid esindajaid. Tema tolleaegseid töid on mõjutanud ka Pariisis töötanud Jaapani päritolu kunstnik Tsuguharu Foujita, kellelt pärineb toonide mahedus, pehmelt varjutatud vorm ja stiliseeritud joon. Maali „Reisijad“ (1929) loomine oli ajendatud kunstniku reisiväsimusest ja protestist mõttetu rabelemise vastu. Olel oli küll rännupäevist kogunenud mapitäis kaasreisijatest tehtud visandeid, kuid teose maalimisel kasutas ta modellidena oma tuttavaid: „Nii maalisingi pildi keskele tuttava naisüliõpilase, paigutasin tütarlapse kõrvale oma juristist sõbra Hermanni, panin pildi tagapõhja istuma ka oma vana teenija ja arusaadavail põhjustel ei unustanud ma lisafiguuride sekka poetada ka iseennast.“ Maal on üpris eripärane – siin ei toimu nimelt midagi erilist: näeme inimesi, kes on rongisõidu ajal magama jäänud. Pehmelt modelleeritud figuure ümbritseb peaaegu märkamatu kontuur, maalipind on peenelt sile. Neid võtteid kasutab Ole oma lemmikteema – elegantselt riietatud moodsa inimese kujutamisel.

A WordPress.com Website.