NÄDALA TEOS: Malle Leis. Mees mere ääres

Malle Leis (1940–2017) armastas nii maalis kui ka graafikas kujutada lilli ja teisi taimi. Selle omapärase, kummalise maali valmimise ajal kasvas Leisi populaarsus eelkõige graafikuna. Leisi lilled kätkevad endas ilu ja kodusoojust, meenutades Võrumaa suvede sumedust, kuid on ühtaegu ka võimukad organismid – seega võib neid teoseid koguni lilleportreedeks nimetada. Meri, mille poole mehe pilk on suunatud, näib kõrguva roosimetsa taga otsekui miraaž. Tegelikult ei mängi sel maalil tähtsat rolli mitte mees, vaid hoopis suursuguselt kujutatud lilled. Lilledel on nii ajaloos kui ka kunstiloos eriline tähendus. Näiteks on roos paljude organisatsioonide vapilill, aga ka vaikimise ja saladuse sümbol. Lilli kasutati kui salakeele märke ning ehkki Leisi lilled pole maalitud meiega salakeeltes rääkima, on nad ammu reaalsusest väljunud ning saanud peategelasteks ulmelisemates ruumides.

A WordPress.com Website.