NÄDALA TEOS: Valve Janov. Kala Karlova kohal

Valve Janov (1921–2003) kuulus 1940. aastate teisel poolel Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis õppinud edumeelsete noorte kunstnike sõpruskonda ja oli nõukogude perioodi Eesti kunstis üks esimesi, kes julges katsetada toona keelatud abstraktse kunstiga. Maal „Kala Karlova kohal“ on Janovi kalasarja köitvamaid töid. Kunstnik on maalinud realistliku Karlova vaate ning lisanud sellele unenäoliselt hõljuva kollaažitehnikas kala. Teos on kui sümbol tunnustamata kunstiloomingust, julgusest ja ka suletusest. Selle uuendusliku teose väärtus pole mõistagi kalamotiivis, vaid kollaažitehnikas ja tolleaegse kunstipildi seisukohalt täiesti lubamatus kompositsioonis. Töö on Eesti sõjajärgses kunstis kujunenud avangardi iseloomulik näide. Just Karlova linnaosas elas ja töötas enamik Tartu sõpruskonna liikmeid ning sageli on nende eksperimentaalset loomingut nimetatud ka Karlova avangardiks.

A WordPress.com Website.