NÄDALA TEOS: Ado Vabbe. Seine’i jõgi

1924. aastal valmis Ado Vabbel mitu Pariisiga seotud akvarelli, millest kõige meisterlikum on „Seine’i jõgi“. Seda tuntud futuristlikku maali on nimetatud eesti modernismi esileküündivaimaks teoseks. Kunstnik on kasutanud akvarellitehnikat, mis omakorda rõhutab kujutatava dünaamilisust ja muutuvust. Teosel on kõik futurismile iseloomulik, kusjuures oluline on ka paigavalik – suurlinn Pariis. See pole Emajõgi, mis rahuliku provintsilinna Tartu vahel aeglaselt voolab, vaid Seine, mille voogudel kihutavad aurikud ja mille kallastel kihab elu. Kiire liikumise jäljed läbivad sillakaari, jõe mõlemal kaldal laiuvat suurlinna on kujutatud abstraktses vormis, kuid tajuda võib horisontaalsete tänavate ja vertikaalsete hoonete rütmi, taamal on näha kõrghooneid. Laevasuits ühineb linnamüraga, lõhn heliga. Värvimahtude killustatusest hoolimata on kogu kompositsioon selge ja tasakaalukas, arvestatud on lausa klassikalise maali perspektiivivõtteid.

Tiiu Talvistu monograafia „Ado Vabbe. Wunderbar“ (416 lk. Tallinn, 2020) EKM e-poes

A WordPress.com Website.