NÄDALA TEOS: Flo Kasearu. Ülestõus

Flo Kasearu projekt „Ülestõus“ keskendub videole, mis on filmitud kunstniku Pelgulinnas asuva kodumaja katusetööde käigus. Sama hoone on ka koduks kunstniku projektile „Flo Kasearu majamuuseum“. Katusetööde käigus eemaldatud metallist volditi lennukid, mis meenutavad laste tehtud paberlennukeid. „Ülestõus“ sisaldabki lisaks videole ka joonistusi ja lennukite 3D-mudeleid. Projekt sai alguse, kui Venemaa sõjalennukid sisenesid korduvalt Eesti õhuruumi – olukord, mida kajastati põhjalikult ka meedias ning mis omakorda õhutas hirmu siinses ühiskonnas. Mõnevõrra irooniliselt lõi kunstnik vastusena oma maja katusele sõjaväebaasi, et näidata olukorras oma valmisolekut ja iseseisvust. Vastates tollasele poliitilisele olustikule, pingelistele rahvusvahelistele suhetele Venemaa ja Lääne vahel, käsitlevadki Kasearu video ning kaasnevad joonistused ja raamitud 3D-mudelid Eesti tolleaegset sotsiaalpoliitilist atmosfääri. Kunstnik mõtiskleb kõrgendatud paranoia taseme üle meedias, valimiseelsete lubaduste üle suurendada kaitseministeeriumi rahastamist, uurib uuendatud usku NATOsse ja nii edasi. Metallist DIY lennukid näivad sümboliseerivat sõjategevust, kuid samaaegselt esindavad nn exit-strateegiat, riigipiiride ületamist läbi õhu, sisse- ja väljarände küsimusi ning kodust lahkumise võimalikkust. Õhuruum ilmneb siin kontekstis kui perspektiiv, kust hinnata oma positsiooni on nii vabastav kui samal ajal ka hirmutav mõte.

A WordPress.com Website.