NÄDALA TEOS: Ch. M. E. von Gavel. Nurk arhiivis

Varasemad naiskunstnike loodud kodanliku ruumi representatsioonid kuuluvad baltisaksa päritolu autoritele. Charlotte Margarethe Elisabeth von Gaveli (1833–1894) „Nurk arhiivis“ kujutab võlvlagedega väärikat ruumi, mida täitvaid ürikuid ja raamatuid uurib nende keskel seisev vanem mees. Sageli kajastab figuuride paigutamine interjööridesse kõnekalt ruumide kasutamise soolisi konventsioone, mida kunstnik mitteteadlikult reprodutseeris: aktiivne mees tegutses avalikus ruumis, passiivne naine privaatses ruumis. Ehkki pole kindel, kas von Gaveli maalil on tegu avaliku või privaatse arhiiviga, näitab see mehele võimaldatud ligipääsu laiale teadmiste väljale. Arhiivis viibiv mees nõjatub elegantselt raamatukapile ja sirvib justkui möödaminnes raamatut. Mehe positsioon ümbritsevas ruumis tundub loomulik, tema sealviibimine on kerge ja vaba.

A WordPress.com Website.