NÄDALA TEOS: Henn Roode. Lilla hallis

1960. aastate keskpaigas koondusid Henn Roode otsingud pildimaailma organiseerimise erinevatele võimalustele. 1963. aastal valminud maal „Lilla hallis“ on üks varaseid abstraktseid teoseid ja ühtlasi üks vähestest teostest, kus kunstnik kasutab kollaažitehnikat: liidab abstraktse maalilise struktuuriga fragmente saksakeelsest ajalehest. Modernismi kogemust enda jaoks läbi tunnetav edumeelne Eesti kunstnikkond kasutas kollaaži, üht 20. sajandi moodsa kunsti lemmikvõtet tol ajal üsna laialdaselt. Ajalehtedest, ajakirjadest, postkaartidelt ja fotodelt pärit valmiskujundite pildimaailma lülitamise võlu oli mängulisuses, võimaluses luua ambivalentseid tähendusi. See oli üks võimalus eirata ikka veel ametlikult kehtivat tegelikkuse realistliku kujutamise nõuet. Roodet näib siiski antud juhul esmajoones huvitavat pildi kompositsioon, mis on märgistatud suhteliselt selgete geomeetriliste värvipindade suhetega. Sisemise pinge tagab ekspressiivne maalilisus iga pinnafragmendi sees. Ajalehefragment toimib ühelt poolt selle sama struktuuri osana, ent samas toob sisse täiesti teistsuguse, pildivälisele reaalsusele viitava mõõtme.

A WordPress.com Website.