Eesti Kunstimuuseum tähistas 100 juubelit

Mari Kangur

Eelmisel nädalal oli muuseumi hoonetes näha ja kuulda eriti palju sagimist – Eesti Kunstimuuseum tähistas oma 100. juubelit. Selle auks pakuti terve nädala jooksul kõigis filiaalides kooliealistele lastele tasuta sissepääsu ning pühapäeval, 17. detsembril võisid kõik huvilised muuseume külastada tasuta.

Et rõõmsat sündmust rahvale veelgi lähemale tuua, oli terve juubelinädala vältel kesklinnas asuvas Disaini- ja Arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt 6) üles seatud pop-up muuseumipood ja kohvik. Just sinna koondusid ka nädala alguspoole erisündmused. Esmaspäeval, 11. novembril esitleti publikule esmakordselt Eesti Kunstimuuseumi järgneva aasta näituseplaane ja vastilmunud juubelikogumikku „Eesti kunstimuuseum 100“, mis muuseumi tegevusrikka ajaloo kokkuvõtlikult kaante vahele koondab.

Järgnevad päevad olid muuseumi osade vahel ära jagatud: esmaspäeval sai rahvas kuulda Niguliste muuseumi ja neljapäeval Adamson-Ericu muuseumi tegemistest, reede oli pühendatud Kumule ning laupäev Kadrioru ja Mikkeli muuseumile. Kolmapäev seevastu oli täielikult muuseumi haridustöötajate päralt, kes nii sel kui teistel päevadel disainigaleriis arvukalt töötubasid ja stuudiotunde läbi viisid. Sündmusrikka nädala sisse mahtusid ka kolmapäeval peetud heategevuslik kunstioksjon, neljapäevane Lilli Jahilo moekollektsiooni „Dialoog. Adamson-Eric“ esitlemine ning pühapäeval toimunud margiesitlus, mille käigus tutvustati koostöös Eesti Postiga loodud uut postmarki sarjast „Eesti Kunstimuuseumi kullafondist“.

Reede, 15. novembri õhtul said Kumus üritusel Drink & Draw aegadeülese kunstižanri aktijoonistuse alal kätt proovida nii algajad kui juba kogenud joonistajad. Üritus osutus oodatust veelgi populaarsemaks ning Kumu suur saal täitus ligi 290 inimesega, sealhulgas lisaks joonistushuvilistele ka modellid ja Kumu haridustiimi liikmed. Õhtu lõpuks ääristasid ruumi seinu lugematu hulk kauneid visandeid.

Nädala haripunktiks oli aga juubelipäev ise – pühapäev, 17. november. Päev algas piduliku aktusega Rahvusooperis Estonia, mis oli muuseumi asutamisel 1919. aastal esimese muuseumihoone rolli täitnud. Aktusel pidasid kõne nii Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid, kultuuriminister Tõnis Lukas, Sihtasutus Eesti Kunstimuuseum juhatuse liige Sirje Helme, kui ka Eesti Teaduste Akadeemia esimees Tarmo Soomere. Seejärel nauditi kultuurielamusena balleti „Modigliani – neetud kunstnik“ II vaatust ning õnnitluste saatel kohvi ja juubelitorti.

Õhtul olid muuseumitöötajad ja külalised oodatud Kumu kunstimuuseumi, kus toimus juubelinädala lõppakord – suur juubelipidu. Kumu aatrium ja äsja näituse alt vabanenud suur saal olid piduliste tarbeks valgustuse abil ümbertransformeerunu, pakkudes lummavat ja meeleolukat paika, kus põnevate esinejatega live-muusika saatel tantsu keerutada, keha kinnitada ning klaase kokku lüüa. Peokülalistele leidus nii mõndagi huvitavat: õhtut sisustasid Indrek Kasela juhitud kunstioksjon, slackline-esinemine, fotosein, ning loomulikult ei puudunud siitki iga juubelipeo kohustuslik komponent, sünnipäevatort.

Tegevusrohke nädal selja taga, võis nüüd iga muuseumitöötaja rõõmsalt ja rahulolevalt hinge tõmmata – Eesti Kunstimuuseumi sajas sünnipäev sai igati vääriliselt tähistatud.

Eesti Kunstimuuseumist:

  • asutamisaeg: 17. november 1919 (Tallinna Eesti Muuseumi nime all)
  • esimene püsinäitus: 1922 Kadrioru lossis
  • esimene muuseumi poolt korraldatud näitus: 1926 „Prof. Johann Köleri mälestusnäitus“
  • esimene teos: maal „Pruudi saatmine kirikusse“, seostatud Pieter Brueghel noorema ateljeega (omandatud aastal 1921, kannab maalikogus inventarinumbrit 1)
  • kogusid: 19
  • teoseid kogudes: üle 65 500
  • populaarseim aasta: 2018 – 5 filiaalis kokku 443 183 külastajat
  • populaarseim näitus: „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“ (2018 suvel Kumu kunstimuuseumis) – ligi 65 000 külastajat

A WordPress.com Website.