NÄDALA TEOS: Jaan Toomik. Vaade

1997. aastal, kui Eesti osales esimest korda Veneetsia biennaalil, eksponeeris Jaan Toomik Canal Grande kaldapealsel kohaspetsiifilist installatsiooni „Vaade” (1997), mis koosnes lõõtsalaadse vormi moodustunud kirstudest. Kaante ja põhjadeta kirstudest tekkis vaateraam Ponte dei Sospirile ehk nn Ohete sillale Doodžide palee ja vangla vahel, kus paleest vanglasse või hukkamisele viidavad kinnipeetavad nägid viimast korda päikesevalgust. Elegantse žestiga osutas Toomik Veneetsia linnatekstis nii domineerivale surma motiivile. Seda teost ei ole kunagi varem Eestis eksponeeritud. “S näituse „Salatoimikud [Üheksakümnendate kartoteek]” tarbeks sai teose vorm taastatud ning seda esitatakse Kumu sisehoovis koos Veneetsia installatsiooni dokumentatsiooniga.

A WordPress.com Website.