NÄDALA TEOS: Pinar Yoldas. Kitty AI: Tehisintellekt kui valitseja

Pınar Yoldaş (1979, Türgi) on valdkondadeülene kunstnik ja teadlane, kes tegeleb arhitektuursete installatsioonide, kineetiliste skulptuuride, heli- ja videotööde vahendusel bioloogia ja digitaalse tehnoloogiaga, keskendudes posthumanismi, ökonihilismi, antropotseeni ja feministliku tehnoteaduse teemadele.

Selles videos räägib animeeritud 3D-kass endast ja oma tööst hiidlinnastu valitsejana 2039. aastal. Tehismõistus on võtnud armsa kiisu kuju, et inimestele mitte hirmu valmistada. Tuleviku kass räägib mineviku kriiside ebaõnnestunud lahendustest, nt pagulaskriisist, kliimamuutusest ja pahaendelisest poliitilisest kriisist ning inimeste suutmatusest hiidtaristut juhtida. Seetõttu on selles kujutletud tulevikus Kitty AI taoline tehismõistus poliitikute ja teiste ametite töö üle võtnud. Tehismõistuse loogika ütleb, et valitsuskord on seotud mahuga: „Demokraatia sündis polises – pole imestada, et see sureb megapolises ehk hiidlinnastus.“

Esimese mitteinimvalitsejana juhib Kitty AI tehismõistuse võrgustiku abil poliitikutevaba ala. Kitty AI, kes elab elanike nutiseadmetes, suudab korraga armastada kuni kolme miljonit inimest.

Kuni 14. oktoobrini 2018 saab teost näha Kumus näitusel „Ekraani arheoloogia“.

Loe ka https://en.wikipedia.org/wiki/Kitty_AI:_Artificial_Intelligence_for_Governance 

A WordPress.com Website.