Kunst, tehnoloogia ja muud loomad

24.-26. aprillil toimusid Kumu kunstimuuseumis kolm päeva väldanud noortekohtumised, mille teemaks oli ”Rääkides kunstist ja tehnoloogiast”. Projektis osalesid 14-16-aastased eesti ja vene keelt emakeelena kõnelevad noored, nende seas ka Kumu noorteklubi liikmed. Kolmepäevasest üritusest annab ülevaate Kumu noorteklubi liige Gert A. Reinumägi.

24. aprill

Alustati ice-breaker mängudega, mis aitasid noortel omavahel tuttavaks saada. Seejärel tutvuti Katja Novitskova näitusega „Kui sa vaid näeksid, mida ma su silmadega olen näinud. 2. aste“ , kus noored said arutada oma ideid ja tõlgendusi Novitskova teoste teemadel. Arutelud toimusid eesti-, vene- ja inglise keeles; viimane tuli appi kolme päeva jooksul mitmeid kordi, sest tehnoloogia ja kaasaegne kultuur laiemalt armastab kodustada võõrkeelseid laene.

Pärast näitusekülastust toimunud Liisi Püssi loeng ja töötuba upcycling-moest suunas noorte mõtted loodusressursside taaskasutamise peale. Saime teada, et ühe lihtsa mass-toodetud T-särgi tegemisel tuleb mängu tohutult tegureid, mis ei ole sugugi loodussõbralikud. Liisi Püssi loengust ja Katja Novitskova näitusest lähtuvalt alustasid noored oma moeloomingut tegema.

25. aprill

Koguneti loomaias, kus toimus giidituur. Hoolimata jahedast ilmast, sai jääkarude uut puuri kaua imetletud. Kui pilgud lõpuks ujuvatelt jääkarudelt lahti rebiti, sai kuulda ka teistest loomadest ja liigikaitsest.

Kuna Katja Novitskova näituses on esitatud hüpoteese ja küsimusi floora ja fauna tuleviku üle, on ka oma moekollektsiooni/aksessuaaride loomisel oluline see välja tuua. Et noortele tehnoloogiavaldkonnast samuti ideid anda, külastati Mektoryt. Majas tehtud tuuris tutvustati erinevaid tube, igas toas oma tehnoloogiaga seotud eripära.

Päeva lõpus toimunud töötoas lammutati arvuteid lootuses nende seest natuke kulda leida. Foto: Kumu hariduskeskus

26. aprill

Viimasel päeval keskenduti oma moeesemete lõpetamisele ja viimistlemisele. Vaid taaskasutatud materjalidest tehtud moetarbed leidsid huvilisi ka välismaalastest turistide seas, kes olid väga innukad disainerite ja nende loominguga pilte tegema. Tehtud rõivaid pidid noored nüüd esitlema neid näitusel üles pildistades. Tulemusi saab näha Katja Novitskova näituse osalusruumis.
Positiivsena tõid noored välja uute sõprade ja ühise suhtluskeele leidmise. Mainiti ka, et töötoa käigus hakati endale esimest korda teadvustama, kui palju ressursse võib kuluda ühe väikese asja peale. Kokkuvõttes leiti, et igaüks saab olla loodusesõbralikum, kui ostab riideid second-hand poodidest ja viies vanad rõivad tagasi kogumispunktidesse.

A WordPress.com Website.