Kumus jagati Muuseumirotte

19. jaanuaril 2018 toimus Kumus Eesti muuseumide aastaauhindade konverents ja gala, kus tutvustati ja pärjati aasta parimaid näitusi ja muuseumitöötajaid. Kultuuriministreeriumi poolt korraldatav Eesti muuseumide aastaauhindade ehk nn muuseumirottide konkurss on valdkonna olulisim tunnustusüritus. Kui Kultuurkapitali preemiad eelistavad individuaalseid loojaid ning kunsti, arhitektuuri, kirjanduse või muusika tippsaavutusi endid, siis muuseumirotid on just muuseumiväljale spetsiifiline tähelepanuavaldus. Ja kuna muuseumide töö on väga mitmeplaaniline ning pigem kollektiivne, siis jagatakse ka muuseumirotte esmajoones meekonnatöö eest, olgu siis uurijatele (teadus), säilitajatele (konserveerimine, koguhoidjad, muinsuskaitse), korraldajatele-vahendajatele (arendus, haridus) või näituste tegijatele.

Kunstimuuseumid ei ole muuseumiauhindade konkurentsis kindlasti mitte eelisseisus ega ka kõige lihtsamas olukorras. Museoloogia on omaette valdkond, mis eriti näituste plaanis oskab toota nii harivust kui ka elamuslikkust, nii lõhnu, maitseid, katsutavaid atraktsioone kui ka omapoolse sekkumise võimalust. Näitusi tehakse KGBst ja laulupeost, ürgmerest ja surmast, pallimängudest ja paberivoltimisest. Kunstil on aga oma teemad ja aines ning tänaseni teatav elitaarne kuvand. Seda enam on heameel Eesti Kunstimuuseumi, Tartu kunstimuuseumi, TÜ Kunstimuuseumi, Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ja Arhitektuurimuuseumi pidevast pildilolekust muuseumiauhindade konkursil. Tõsi, teatava huumoriga võib öelda, et näituste kategoorias muuseumiroti võitmisel on pildinäitustest märksa edukamaks žanriks kujunenud moe-ja kostüümiväljapanekud. Nii saadab 2012.aastal näitusega „Mood ja külm sõda“ võitnud Kumu kunstimuuseum sellel aastal oma õnnitlused näitusega „Rahvarõivas on norm. Igal aastaajal“ muuseumiroti pälvinud ERMile!

Kumul on hea meel teatada, et Muuseumiroti konserveerimise kategoorias võitsid kolleegid Eesti Kunstimuuseumist: Merily Paomets ja Sirje Säär 1760. aastate lõpust pärineva ovaalse pärgamendil pasellmaali „Tütarlaps koeraga“ ja teose raami konserveerimise eest.

Eesti Kunstimuuseum kandideeris veel kolmes valdkonnas:

– muuseumihariduse edendaja kategoorias Kumu imetoreda noorteklubiga;

– teadusauhinnale trükiste kategoorias raamatuga „Kurja lillede lapsed. Eesti dekadentlik kunst“ (Koostajad: Mirjam Hinrikus, Lola Annabel Kass, Liis Pählapuu; tekstide autorid: Mirjam Hinrikus, Lola Annabel Kass; kujundanud: Angelika Schneider);

– ajutiste näituste kategoorias ühisnäitustega: Ekspressionism ja dekadents Kumus – näitused “Saksamaa metsikud. Die Brücke ja Der Blaue Reiteri ekspressionistid” ning “Kurja lillede lapsed. Eesti dekadentlik kunst”. Kuraatoriteks on Liis Pählapuu ning külaliskuraatorid on Detmar Westhoff (“Saksamaa metsikud”) ja Lola Annabel Kass (“Kurja lillede lapsed”). Kujundajad on Terje Luure (ruum), Mari Kaljuste (graafika) (“Saksamaa metsikud); Liina Siib (ruum), Angelika Schneider (graafika) (“Kurja lillede lapsed”).

Palju õnne kõikidele teistele nominentidele ja võitjatele. Loe täispikka nimekirja võitjatest siit: https://kultuur.err.ee/655210/galerii-jagati-valja-muuseumirotid-peapreemiad-laksid-eesti-teatri-ja-muusikamuuseumile-ja-erm-ile

Pildigalerii konverentsist ja auhinnagalast

A WordPress.com Website.