NÄDALA TEOS: Herman Aunapuu. Portree maskiga

Herman Aunapuu (1915–1998) oli pallaslane ja Ado Vabbe õpilane, keda kooli ajal võrreldi taseme poolest Elmar Kitse ja Endel Kõksiga. Viimasega jagas ta 1940. aastate keskel ka ühist ateljeed. Sarnaselt Kõksile maalis ka Aunapuu hea värvitajuga vaikelusi, maastiku- ja linnavaateid, akte ja portreid. Maal „Portree maskiga“ valmis 1943. aastal ning see kujutab hetke, mil elegantses riietuses daam oma teatriloožist midagi huvitavat (ehk mõnd tuttavat) on märganud ning endalt maski võtnud.

Sarnaselt mitmetele teistele kunstitudengitele arreteeriti Aunapuu 1945 aastal ning saadeti sunnitöölaagrisse Vorkutas ja Valge mere ääres, kust ta naasis alles 1956. aastal. Aunapuu töötas nõukogude perioodil aastakümneid vaateakende kujundajana, tema esimene isikunäitus toimus Tartus alles 2003. aastal.

A WordPress.com Website.