Instagrami inspiratsiooni vol 1

Skrollid oma Instagrami feedi ja mõtled, et ikka ja jälle need samad näod, kassipildid, croissantid, latted ja mida keegi täna seljas kandis? Abi on lähedal! Otsime siia Kumu blogisse mõningaid kunsti-Insta soovitusi, mida jälgida – sest mitte kõik, mis Instagramis kunstiga toimub, ei ole kuld, mis hiilgaks.

Esimene soovitus @klausbiesenbach

Tegemist on siis rahvusvahelise kunstimaailma raskekaallasega – MoMA ja PS1 peakuraator, kes enne New Yorki kolimist asutas Berliinis Kunst-Werke (KW) – Kaasaegse Kunsti Instituudi ning pani aluse Berliini Biennaalile. MoMAs on tema kureerida olnud näiteks 2010. aastal toimunud Marina Abramovići retrospektiiv (jah, seesama, kus kunstnik külastajatega tõtt vaatas) ning eelmisel aastal toimunud suur Yoko Ono loomingu ülevaatenäitus.

Eeldatava hõivatuse astme juures täitub Biesenbachi Insta feed vägagi korrapäraselt ja on võib-olla isegi üllatavalt inimliku kureerituse astmega. Ja samas on see feed igati informatiivne – loomulikult leiab sealt infot uute näituste kohta MoMAs ja PS1s ja palju selfisid kunstnikega, kriitikute ja kuraatorite, patroonide jpt, kellega ta parajasti koos töötab või hängib. Samuti, nagu selle taseme kunstimaailma agendile, veedab ta palju aega külastades olulisi kunstikeskuseid üle maailma ning seega kohtab seal ka näitusevaateid a la Turner Prize ning noppeid teostest, mis talle näitustel ja stuudiovisiitidel silma on jäänud. Aga kohtab ka päkeseloojanguid ning eksootiliselt kauneid kohti – arhitektuuri, loodust ja inimesi. Lõppude lõpuks on ka üks kunstimaailma võtmeisikuid lihtsalt inimene. Kuigi inimene, kellel on palju kuulsaid sõpru ka kunstimaailmast väljaspool – meeldivalt tihti ilmuvad selfid näiteks koos lähedase sõbra James Francoga. Lisaks annab Biesenbach oma reserveeritud moel kommentaari ka teatud ühiskondlikele teemadele, näiteks rannas burka kandmise teemaline debatt või LGBT õigused. Samas, oma inimlikkuse demonstreerimisel on siiski piirid – ükskõik kui loose Biesenbach ka olla ei prooviks, ei näe teda kunagi casually kuskile nõjatumas või kuskil niisama tolgendamas – tema kureeritud imago ei naerata kunagi, omab perfektselt stiliseeritud halli habemejoont, täpselt istuvaid ülikondi ning enamasti siniseid triiksärke.

Üheks signatuuriks on kujunenud aga hommikused vaated New Yorkile tema Manhattani kesklinna korteri aknast – #window23 – ning vaadates, kuidas NY majademetsa kohal paistab kas päike või sajab lund või möllab maru, võib proovida ette kujutada, mida mõtleb seal seistes superkuraator ja mõjuagent Klaus Biesenbach ning kuidas tema päev välja nägema hakkab. Head jälgimist!

Kirjutas Maarin Ektermann, Kumu Hariduskeskuse juhataja.

A WordPress.com Website.